Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Η κόρη του ξενοδόχου - Σοφία Διονυσοπούλου






 (Πρωτοδημοσιεύθηκε στο mixtape.gr)



Το παρελθόν ρίχνει τη σκιά του βαριά στο παρόν. Αφήγηση που σπάει στα δύο. Μέρη που διαδέχονται το ένα το άλλο υπακούοντας, πιστά, σε ρυθμό μετρικό. Ένα δύο τρία και αλλαγή. Όψεις της ίδιας ιστορίας, που δύνανται να διαβαστούν χωριστά, συναντούνται στο πρόσωπο της Ηλέκτρας. Όνομα συνυφασμένο με το τραγικό.

 Στην κάθοδο από το άλφα ως το ωμέγα συναντάμε το μακρινό παρελθόν. 1975, τελευταίες μέρες ενός παραθαλάσσιου ξενοδοχείου. Η Ηλέκτρα λίγο πριν την ενηλικίωση. Μετά το χαμό του πατέρα, λίγα χρόνια πριν, μάνα και κόρη απομένουν μονάχες. Θαμώνες έρχονται και φεύγουν, μερικοί επιστρέφουν ξανά. Εκείνες τις τελευταίες μέρες επιστρέφει η θεία Έλσα, μετά από χρόνια απουσίας, δίχως αποσκευές. Τα μυστικά αργά ή γρήγορα φανερώνονται.

 Αφήγηση σε τρίτο πρόσωπο με έμφαση στη δράση. Κάθε τρία κεφάλαια η ροή της αφήγησης ανακόπτεται από την παρεμβολή σελίδων ημερολογίου, σε δεύτερο πρόσωπο. Βρισκόμαστε πια στο 2000. Αποστασιοποιημένο παραλήρημα, στακάτο. Ενοχές και κατηγορίες. Το παρελθόν καταφύγιο και πληγή. Η περιγραφή των συναισθημάτων και το βίωμα αυτών, τότε και τώρα. Είναι όμως το παρελθόν, αυτό που παρεμβάλλεται τελικά, που ορίζει, που φυλακίζει. Είναι το βάρος της ταυτότητος αυτό που μας ακολουθεί και μας σημαδεύει, είτε εν γνώσει είτε εν αγνοία μας.

Αυτή η εναλλαγή ανάμεσα στις δύο ιστορίες είναι το αφηγηματικό τέχνασμα που χρησιμοποιεί η συγγραφέας για να διηγηθεί μια ιστορία ενηλικίωσης. Το κείμενο διέπεται από μια μουσικότητα. Ο λόγος είναι ποιητικός χωρίς να γίνεται εξεζητημένος. Δυνατό σημείο η ικανότητα της Διονυσοπούλου στην περιγραφή του τοπίου. Διακριτική και χρηστική η αναφορά στην εφταετία χωρίς τις υπερβολές μεγάλου μέρους της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Η Σοφία Διονυσοπούλου έχει σπουδάσει συγκριτική λογοτεχνία, φωτογραφία και τραγούδι. Από το 2000 ασχολείται με την σκηνοθεσία. Έχει μεταφράσει αρκετά βιβλία και λιμπρέτα. Έχει εκδώσει μια συλλογή μικρών πεζών, Με τις ευλογίες των νεκρών. Η κόρη του ξενοδόχου είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.



 Εκδόσεις Άγρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου