Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Χάινριχ Κλάιστ - Στέφαν Τσβάιχ

Για τον Χάινριχ Κλάιστ δεν γνώριζα σχεδόν τίποτα, εκτός από το "Σχετικά με το θέατρο των μαριονετών", ένα δοκίμιο γύρω από τις μαριονέτες και τον χορό. Το συγκεκριμένο βιβλίο το βρήκα στο παζάρι βιβλίου και μου φάνηκε ως μια ευκαιρία να μάθω κάποια πράγματα για το βίο του Κλάιστ από την πένα ενός άλλου μεγάλου, του Στέφαν Τσβάιχ.
Δεν ξέρω γιατί θεωρώ μεγάλο τον Τσβάιχ αφού δεν γνωρίζω καθόλου το έργο του, ίσως να πρόκειται απλώς και μόνο για ένστικτο.

Οι βιογραφίες δεν είναι η αδυναμία μου, έχω διαβάσει ελάχιστες και ίσως αυτή να είναι η πρώτη που δεν με έκανε να βαρεθώ. Ο Στέφαν Τσβάιχ δείχνει να είναι γνώστης του έργου του Κλάιστ, και είναι το έργο του το οποίο τον ενδιαφέρει να παρουσιάσει. Ακόμη και τα πιο βασικά βιογραφικά στοιχεία παρουσιάζονται υπό το πρίσμα του έργου του. Δεν έχει σκοπό ούτε να τον αγιοποιήσει αλλά ούτε και να τον κρίνει εκ του ασφαλούς.

Το μόνο σίγουρο, μετά το πέρας της ανάγνωσης του συγκεκριμένου βιβλίου, είναι ότι νιώθω έντονη την επιθυμία να έρθω σε περαιτέρω επαφή με το έργο και των δύο αυτών μεγάλων δημιουργών. Είναι γνωστό άλλωστε ότι όσο περισσότερο διαβάζεις τόσο μεγαλύτερη γίνεται η ανάγκη και η επιθυμία να συνεχίσεις.


Εκδόσεις Γκοβόστη.
Μετάφραση Αλεξ. Καρρερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου