Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Μίνι αναγνωστικός οδηγός παραλίας

Τέτοια εποχή, κάθε χρόνο, συνηθίζεται η τακτική, εκδοτικών οίκων και βιβλιοπωλείων, να διαλαλούν τα κατάλληλα για τις διακοπές βιβλία. Δικαιολογημένη η επιθυμία τους να προσελκύσουν περιστασιακούς αναγνώστες αν και, κατά την προσωπική μου γνώμη, η έννοια του καλοκαιρινού αναγνώσματος μοιάζει υποτιμητική για το εκάστοτε βιβλίο, που βρίσκεται στη συγκεκριμένη λίστα, αφού του προσδίδεται μία αίσθηση ελαφρότητος.

Προσωπικά δεν κάνω διάκριση ανάμεσα σε χειμερινά και καλοκαιρινά αναγνώσματα, αλλά η αλήθεια είναι πως έχω αδυναμία στην ανάγνωση δίπλα στο κύμα. Χωρίζω σε τρεις κατηγορίες τα βιβλία που με συντροφεύουν στην παραλία και στις διακοπές γενικότερα. Έχουμε και λέμε λοιπόν!

α) Διηγήματα. Μια καλή συλλογή διηγημάτων ενδείκνυται για παραθαλάσσια ανάγνωση. Δίνουν ρυθμό στις βουτιές οι οποίες και αποτελούν το απαραίτητο διάλειμμα.   

β) Μυθιστορήματα 200-300 σελίδων. Ιδανικά για ολοήμερη παραμονή στην παραλία. Το πέρας της ανάγνωσης εντός της ημέρας αφήνει την αίσθηση μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας.

γ) Πολυσέλιδα μυθιστορήματα. Το καθημερινό πρόβλημα της έλλειψης χρόνου λύνεται κατά τη διάρκεια των διακοπών δίνοντας τη δυνατότητα στον αναγνώστη να βρει το ρυθμό εκείνο που θα του επιτρέψει να βυθιστεί στο σύμπαν του συγγραφέα.



"Του δέντρου τον ίσκιο
μην το θεωρήσεις ποτέ δεδομένο
αν τη δροσιά του ποθείς
θα χρειαστεί να τον ακολουθήσεις
στο καθημερινό του ταξίδι."



Καλό Αύγουστο, καλές αναγνώσεις και ραντεβού το Σεπτέμβριο!

4 σχόλια:

  1. Καλό Αύγουστο,καλές βουτιές,καλά διαβάσματα και ήδη ανυπομονώ για τις φθινοπωρινές σου αναρτήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία τα κατηγοριοποίησες!Αρχικά συμφωνώ ότι τα διαβάσματα δεν έχουν εποχή.Το καλοκαίρι όμως έχει περισσότερο φως και αυτό είναι σημαντικό είτε διαβάζεις σε παραλία είτε σε βεράντα.
    Αν έχεις και προτάσεις-πειρασμούς από τύπους σαν εσένα ή την Κυρία Διαβάζοντας και μαζί με τα δικά σου έχεις φορτωθεί την Άρτα με τα Γιάννενα,μόνο το καλοκαίρι τα βγάζεις πέρα.
    Καλά διαβάσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για αρχή θα γκρινιάξω, τί θα γίνει αγαπητοί συν-μπλογκερς, μόνη μου θα με αφήσετε αυγουστιάτικο, μόνο εγώ γύρισα από τις διακοπές και θα δουλεύω όλον τον Αύγουστο; Ντροπή.

    Μετά ας ευχηθώ να μη με λέτε και γκρινιάρα, να περάσεις καλά, να φορτώσεις μπαταρίες και αναμένουμε τις αναρτήσεις σου!!!

    Τέλος Βιβή, το κυρία Διαβάζοντας πολύ με αρέσει, από το Μαλακατέ πάντως καλύτερο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σας κι από μένα...
    Ενδιαφέρουσα η κατηγοριοποίηση που κάνατε.
    Τί γίνετε όμως σε περίπτωση που κάποια σαν εμένα θελει να βάλει τάξη σε όλο αυτό το χάος της ¨booklist¨; Των βιβλίων δηλαδη που είναι επιθυμητά για ανάγνωση; Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω έχει να κάνει αφενός με την αναζήτηση των προσφιλών στα ενδιαφέροντά μου, αφετέρου με το αν θα πρέπει να ξεκινήσω να διαβάζω βάσει π.χ. ιστορικής περιόδου (ισπανικός εμφύλιος), βάσει εθνικότητας (ισπανική, αμερικάνικη κ.ο.κ) ή βάσει συγγραφέα (διαβαζω π.χ.2-3 του Ροθ, 2-3 ΜακΚαρθυ, 2-3 Μάρκες, Θελα κλπ κλπ).
    Θα ήθελα να δω μια σχετική αναρτηση!
    Ευχαριστώ! Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή