Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Ένα βιβλιοπωλείο ζητά τη βοήθειά σου







Στη Ζίτσα Ιωαννίνων βρέθηκα πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2012, κάτι ανάμεσα σε couchsurfer και φιλοξενούμενος του φούρναρη του χωριού. Βλέπετε, η Ε. είχε φροντίσει να αναθερμάνει τη γνωριμία της με τον Κώστα λίγες μέρες νωρίτερα στη Βλάστη Κοζάνης, στα πλαίσια του φεστιβάλ Γιορτές της Γης. Δεν πήγαμε σε παραλία εκείνο το καλοκαίρι. Παρέα με την Ε. λοιπόν, διασχίσαμε τη γέφυρα στο δρόμο για το Βορρά, φτάνοντας πολύ κοντά στο χωριό του παππού μου που η ζωή τον έκανε τελικώς Πειραιώτη. Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία.






Αυτή όμως είναι πρωτίστως η ιστορία της Άννας και του ονείρου της. Η Άννα από την Αμερική βρέθηκε περαστική από τη Ζίτσα πριν λίγα χρόνια, εκεί γνώρισε τον Κώστα -θυμίζω πως ο Κώστας είναι ο φούρναρης του χωριού και ενεργό μέλος της κοινότητας των couchsurfers στην Ελλάδα- ύστερα εκείνη συνέχισε το ταξίδι της, όμως η φλόγα δεν έσβησε. Η επικοινωνία, παρά τις ιδιαιτερότητες της διαφοράς ώρας αλλά και των ωραρίων του φούρναρη, διαρκής, με τον καιρό εντονότερη, η ιδέα τρελή αλλά μονόδρομος: να δοκιμάσουν να μείνουν μαζί!

Κάπως έτσι η Άννα διέσχισε τον Ατλαντικό και βρέθηκε στη Ζίτσα.

Κατά την παραμονή μας εκεί παντρεύτηκαν, εγώ ανέλαβα δύο υποχρεώσεις: να φέρω τους κουμπάρους από τα Γιάννενα και να συνοδεύσω τον Τσάρλι στο δημαρχείο. Οι κουμπάροι έφτασαν στην ώρα τους, ο Τσάρλι και ο συνοδός του έφαγαν πόρτα από τον αντιδήμαρχο...







Το βράδυ πριν το γάμο συζητούσαμε με την Άννα για βιβλία, και τότε, κάπου ανάμεσα σε ονόματα συγγραφέων και διαφυγόντες τίτλους, μου ξεφούρνισε το τρελό της όνειρο: να ανοίξει ένα βιβλιοπωλείο στη Ζίτσα. Η αλήθεια είναι πως γέλασα με την ρομαντικότητά της, ευτυχώς εκείνη μιλούσε σοβαρά. 

Δύο χρόνια μετά, η Άννα είναι πολύ κοντά να δει το όνειρό της να γίνεται πραγματικότητα και η Ζίτσα να αποχτήσει βιβλιοπωλείο για πρώτη φορά στα 800 χρόνια ιστορίας της!







Στο τελευταίο στάδιο της υλοποίησης του εγχειρήματός της, η Άννα ζητά τη βοήθειά μας μέσω του Indiegogo. Για τις επόμενες μέρες λοιπόν όποιος επιθυμεί μπορεί είτε να συνεισφέρει οικονομικά, είτε να γίνει αγγελιοφόρος της υπέροχης αυτής πρωτοβουλίας.

Εδώ η σελίδα του The Zitsa Bookgarden στο Indiegogo με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες!




Καναπές, ζέστη, βιβλίο και έξω χιόνι! Lets do it Anna!

7 σχόλια:

  1. Και η κοινωνική προσφορά είναι η ενίσχυση της βιβλιοφιλίας των Ζιτσαίων; Εκτιμώ την ιστορία πίσω από όλο αυτό, αλλά... Πραγματικά έκανα υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην προβώ καν σε σχόλιο, όμως ακόμη ψάχνω να βρω προς τι ο έρανος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Filoteo,

      ο έρανος, όπως τον αποκαλείς, μέσω της πλατφόρμας Indiegogo, είναι μια αρκετή διαδεδομένη πρακτική για τη στήριξη ατομικών και συλλογικών δράσεων. Ο εμπνευστής εξηγεί τα κίνητρα και τις προθέσεις του και ο χρήστης κρίνει αν τον ενδιαφέρει να συμμετάσχει στο εγχείρημα ή όχι, άλλωστε όπως θα διάβασες και στις πληροφορίες του petition υπάρχει αντάλλαγμα ανάλογα με την κάθε οικονομική προσφορά οπότε μάλλον με συνδιαλλαγή μοιάζει παρά με έρανο...

      Εμένα το εγχείρημα της Άννας με βρίσκει σύμμαχο και πραγματικά θα χαρώ να δω ένα βιβλιοπωλείο να ανοίγει σε ένα μικρό και σχετικά απομονωμένο χωριό όπως η Ζίτσα και για αυτό το λόγο επέλεξα να κοινοποιήσω την ιστορία αυτή.

      Διαγραφή
  2. Έχω πετύχει πολύ λίγες φορές τη σελίδα, και αυτή για λόγους κοινωνικούς. Μου φάνηκε υπερβολικό, έχοντας την κοινωνική διάσταση της σελίδας στο μυαλό μου. Θα ήταν πιο λογικό π.χ. να υπήρχε βιβλιοπωλείο και να βοηθούσες να μην κλείσει...Όπως και να 'χει η απόσαφήνισή σου δίνει άλλη διάσταση στο πράγμα, αν και διατηρώ τις ενστάσεις μου.

    Καλημέρα σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΟ14ΜΕ τι υπέροχη πληροφορία! Τι ωραία ιδέα! Πόσο θέλω να πάω τώρα σε αυτό το χωριό μια εκδρομή. Πόσο κρίμα που δεν βρίσκομαι εκεί κοντά να το επισκεφθώ. Πολλά μπράβο στους φίλους σου! Θα κάνω ό,τι μπορώ...
    Θα μου επιτρέψεις εν αρχή να κοινοποιήσω με μια δική μου ανάρτηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Great job guys!! I know Anna & Kostas and they are working hard to get their bookstore going. I donated to their bookstore.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Great job guys!! I know Anna & Kostas and they are working hard to get their bookstore going. I donated to their bookstore.

    ΑπάντησηΔιαγραφή