Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Χρόνια έξη




Σήμερα συμπληρώνονται 6 χρόνια από την πρώτη εκείνη συμβολική ανάρτηση. 6 χρόνια. Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, καθώς επεξεργάζομαι νοητά το επετειακό κείμενο, διάφορες σκέψεις περνούν απ' το μυαλό μου, ανάλογα με την περιρέουσα ατμόσφαιρα της περιόδου, τα εξωτερικά, αλλά κυρίως, τα εσωτερικά ερεθίσματα. Κάποιο απ' αυτές, για κάποιον συχνά αδιευκρίνιστο λόγο, επικρατεί και εν τέλει αποτελεί τον πυρήνα της επετειακής ανάρτησης.

Να σκέφτεσαι πόσο απολαμβάνεις την ανάγνωση και όχι πόσα βιβλία έχεις διαβάσει. Να μένεις ψύχραιμος μπροστά στον κατακλυσμό των νέων εκδόσεων, αρνούμενος να συμμετέχεις σε αυτόν τον άτυπο αγώνα ταχύτητας και όγκου. Να αναζητάς τα νήματα και τα ερεθίσματα, την παρέα παθιασμένων αναγνωστών. Τα καλά βιβλία δεν τελειώνουν ποτέ, να το θυμάσαι. Ευτυχώς. Πολλές φορές όμως τα καλά βιβλία εξαντλούνται, για διάφορους λόγους, και η αναζήτησή τους σε στοιχειώνει.

Φέτος, λοιπόν, η σκέψη-πρόθεση είναι η εξής: να κάνω μία κλήρωση με έπαθλο τρία βιβλία κορυφαίων συγγραφέων, που είναι εξαντλημένα και δυσεύρετα. Ένας συνδυασμός ευχαριστίας και διάθεσης για μοίρασμα. Τα τρία βιβλία του διαγωνισμού είναι τα εξής:

α) Βάναυση αγάπη, Έλενα Φεράντε (μτφρ. Παναγιώτης Σκόνδρας, εκδόσεις Perugia). Το πρώτο μυθιστόρημα της Ιταλίδας συγγραφέως-μυστήριο, για την οποία τίποτα δεν γνωρίζουμε πέραν των βιβλίων της και κάποιων συνεντεύξεών της, και που αποτελεί πια παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο με την τελευταία της τετραλογία, της οποίας το πρώτο μέρος αναμένεται σύντομα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Δήμητρας Δότση.

β) Σκληρή χώρα των θαυμάτων και το Τέλος του Κόσμου, Χαρούκι Μουρακάμι (μτφρ. Γιούρι Κοβαλένκο, εκδόσεις Καστανιώτη). Το τρίτο και τελευταίο μέρος του Trilogy of the Rat, εκεί που ο διάσημος Ιάπωνας περιδιαβαίνει τα τοπία της επιστημονικής φαντασίας, με ευδιάκριτη ήδη την αφηγηματική φωνή που τον καθιέρωσε ως έναν από τους σημαντικότερους και πολυδιαβασμένους συγγραφείς της εποχής μας.

γ) Ο Αθλητικογράφος, Ρίτσαρντ Φορντ (μτφρ. Έφη Καλλιφατίδη, εκδόσεις Ωκεανίδα). Το πρώτο μέρος της τριλογίας με ήρωα τον Φρανκ Μπάσκομπ. Το παράξενο με αυτή την τριλογία είναι ότι στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί μόνο το πρώτο και το τρίτο μέρος (Η χώρα όπως είναι - μτφρ. Σπύρος Τσούγκος, εκδόσεις Πατάκη).


Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε; Συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα ή ακολουθώντας εδώ τις οδηγίες στην ανάρτηση της σελίδας του ιστολογίου στο facebook.

      

  

7 σχόλια:

  1. Υπέροχα βιβλία!!! Ευχαριστούμε πάρα πολύ!!!
    Χρόνια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά στο ωραίο σου blog με πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες αναρτήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια Πολλά! Πολύ ωραία τα βιβλία.Ευχαριστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρονια πολλα στο δημιουργημα σου και σεσενα που μας κανεις υπερηφανους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έγινε η κλήρωση και έχουμε νικητές! α. Σάββας Εύη Λαγουδάκις β.Σπύρος Χάμζα γ. Λίζα Κοσιάδου. Σας ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή και κυρίως για τις ευχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή