Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012
Βιβλιοθήκες γεμάτες φαντάσματα - Ζακ Μποννέ
Δεν υπάρχει ίσως πιο όμορφο συναίσθημα για έναν αναγνώστη από το να διαβάζει ένα έργο αφιερώμενο σε αυτό που αγαπά περισσότερο, τα βιβλία και την ανάγνωση. (Άποψη προσωπική)
Και ενώ σε άλλα βιβλιοφιλικά έργα συναντάται μια αφορμή στην πλοκή, την οποία ο/η συγγραφέας εκμεταλεύεται για να μοιραστεί μαζί μας το πάθος του για τα βιβλία και την ανάγνωση, ο Μποννέ αδιαφορεί για αφορμές και μας χαρίζει ένα κείμενο προσωπικό με θέμα την λογοτεχνία.
Εδώ και καιρό ένιωθα την ανάγκη για βιβλιοφιλικά αναγνώσματα, από την μία οι γιορτές και από την άλλη η λογιστική μανία που έχει καταλάβει αρκετούς, αποτέλεσαν μάλλον την αιτία. Με βάση αυτή την επιθυμία σχεδίασα τις αναγνώσεις αυτής της περιόδου.
Ο Μποννέ επιλέγει να μοιραστεί μαζί μας τόσο τους προβληματισμούς του όσο και τις (ανα)γνώσεις του, αυτά αποτελούν άλλωστε τα στοιχεία σήμα κατατεθέν έργων όπως αυτό. Από την μία, για όσο τουλάχιστον διαρκεί η ανάγνωση και η επίδρασή της, νιώθεις πως δεν είσαι μόνος, δεν είσαι ούτε μανιάκος ούτε ψυχαναγκαστικός επειδή ασχολείσαι και εσύ με παρόμοια ερωτήματα, απλώς είναι το χόμπυ σου και είναι αναμενόμενο να σε προβληματίζουν πράγματα όπως η ταξινόμηση, η μανία για την κατοχή των βιβλίων, οι ιδανικές συνθήκες για ανάγνωση ή και τα προβλήματα που δημιουργεί το πάθος αυτό στις προσωπικές σου σχέσεις.
Από την άλλη το κείμενο βρίθει αναφορών σε βιβλία και συγγραφείς,νήματα! Αν και εμένα οι φράσεις - τσιτάτα με ενοχλούν και ο συγγραφέας καταφεύγει αρκετές φορές σε αυτή την εύκολη λύση ώστε να εντοιχίσει κάποιο συλλογισμό του, εντούτοις ήταν τόση η χαρά να έχω στο πλάι ανοιχτό το τετράδιο και να κρατώ σημειώσεις σχετικές με βιβλία και συγγραφείς που του το συγχώρεσα ήδη.
Μου έφερε στο νου τις Λέξεις του Σαρτρ και η αναφορά σε αυτό μου θύμισε πως το καλύτερο βιβλιοφιλικό μυθιστόρημα που έχω διαβάσει είναι το Χάρτινο Σπίτι του Ντομίνγκες, το οποίο και προτείνω.
Οι βιβλιοθήκες μπορεί να είναι γεμάτες με φαντάσματα, αλλά ποιος είναι αυτός που ισχυρίζεται πως τα φαντάσματα, ενίοτε, δεν είναι όμορφα και γοητευτικά;
Μετάφραση Βάνα Χατζάκη.
Εκδόσεις Άγρα.
Πολύ ωραίο ανάγνωσμα για λάτρεις του βιβλίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά το λάτρεψα.
Οι "Πρακτικές ανάγνωσης"-και ειδικά οι δυο πρώτες τεράστιες παράγραφοι- λες και γράφτηκαν για μένα.
Συμφωνώ μαζί σας ότι "Το χάρτινο σπίτι" είναι εξαιρετικό βιβλίο.
Εξίσου γοητευτικό βιβλιοφιλικό ανάγνωσμα (σε επιστολική μορφή) είναι "το 84, Charing Cross Road" της Helen Hanff -αν σας ενδιαφέρει.
Χρόνια σας πολλά και καλή χρονιά!
κ.κ.
Καλή χρονιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα διαβάσω το βιβλίο με την πρώτη ευκαιρία!
Είμαι κι εγώ λάτρης των βιβλιοφιλικών αναγνωσμάτων, υπέροχο το Χάρτινο σπίτι, το ίδιο και το 84. Έχετε διαβάσει βιβλία του Ενρίκε Βίλα Μάτας;;;
Είναι κι αυτός μοναδικός.
Σοφία
Εξαιρετικά και τα δύο βιβλία. Καλή χρονιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά!
ΑπάντησηΔιαγραφή@κ.κ. κυκλοφορεί στα ελληνικά το βιβλίο της Hanff;
@Σοφία : έχω διαβάσει τον Δόκτωρ Πασαβέντο και στις γιορτές απόλαυσα την Δουβλινιάδα την οποία και σύντομα θα παρουσιάσω εδώ. Με ποιο θα μου πρότεινες να συνεχίσω;
Ναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τις εκδόσεις Πόλις.
Από τον Βίλα Μάτας θα σας πρότεινα "Το κάθετο ταξίδι".
κ.κ.