Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ubik - Philip Dick




Όταν η επιθυμία για μια νέα ιστορία συνοδεύεται από την ανάγκη για έναν νέο κόσμο, τότε η αναγνωστική απάντηση μόνο μία μπορεί να είναι: επιστημονική φαντασία. Ο σύγχρονος, γνωστός κόσμος ένας καμβάς, στον οποίο ο συγγραφέας προσθέτει και αφαιρεί υπακούοντας στη φαντασία του, νιώθοντας λίγο περισσότερο θεός. Η αίσθηση της ύπαρξης μιας λεπτομερούς μακέτας, ένα μέρος μόνο της οποίας φανερώνει ο δημιουργός, είναι διάχυτη, υπεύθυνη για την απαραίτητη αληθοφάνεια του κόσμου, αληθοφάνεια που προσφέρει καταφύγιο στον αναγνώστη. Αυτό αποτελεί τη μία προϋπόθεση "επιτυχίας", η δεύτερη, και σαφώς πιο απαιτητική: η ομαλή εισαγωγή του επισκέπτη στον κόσμο αυτό. Ο Ντικ τα καταφέρνει περίφημα και στα δύο σκέλη.

Τη νύχτα της 5ης Ιουνίου 1992, και συγκεκριμένα στις 3.30 π.μ., ο κορυφαίος τηλεπαθητικός του Ηλιακού Συστήματος χάθηκε από τον χάρτη στα γραφεία της Ράνσιτερ & Σία στη Νέα Υόρκη. Τα βιντόφωνα πήραν φωτιά. Η οργάνωση του Ράνσιτερ είχε χάσει πάρα πολλούς από τους ψιονικούς του Χόλις τους δύο τελευταίους μήνες· αυτή η τελευταία εξαφάνιση ήταν απαράδεκτη.
Με τις κατάλληλες προσθαφαιρέσεις λέξεων, το παραπάνω απόσπασμα θα μπορούσε να αποτελεί εισαγωγή για μια πιο "ρεαλιστική" ιστορία, ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών της Νέας Υόρκης για παράδειγμα. Όμως όχι. Η φαντασία του Ντικ είναι οργιώδης, δεν μπορεί να περιοριστεί στα όρια του τριγύρω κόσμου, επιθυμεί διακαώς να δημιουργήσει νέες συνθήκες, να προκαταβάλει επιστημονικές ανακαλύψεις, να φέρει, εν ολίγοις, τον κόσμο στα μέτρα του. Η βιοτεχνολογία παίζει πλέον το σημαντικότερο ρόλο, ακόμα και ο θάνατος δύναται να αναβληθεί με τη διατήρηση των εγκεφάλων των νεκρών σε ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους. Τα ταξίδια διαρκούν ελάχιστα. Η σελήνη έχει προ πολλού αποικηθεί. Και τα λοιπά. Και τα λοιπά.

Τι είναι όμως το UBIK, λέξη επινοημένη από τη λατινική ubiquitas, που σημαίνει την ιδιότητα του Θείου να είναι "πανταχού παρόν";  

"Ένα δοχείο με αερόλυμα Ubik είναι ένα φορητός αρνητικός ιονιστής με αυτόνομη μονάδα υψηλής τάσης και χαμηλής έντασης, τροφοδοτούμενη από μπαταρία ηλίου κορυφαίου κέρδους 25 κιλοβόλτ. Τα αρνητικά ιόντα αποκτούν αριστερόστροφη στροφορμή μέσω ενός ριζικά πολωμένου θαλάμου επιτάχυνσης, ο οποίος παράγει κετρομόλο ροπή σε αυτά, ώστε να συσσωματώνονται αντί να διαλύονται. Κάθε πεδίο αρνητικών ανιόντων μειώνει την ταχύτητα των αντιπρωτοφασονίων που υπάρχουν φυσιολογικά στην ατμόσφαιρα. Μόλις ελαττωθεί η ταχύτητά τους, σταματούν να είναι αντιπρωτοφασόνια και, σύμφωνα με την αρχή της ισοτιμίας, δεν μπορούν πλέον να ενωθούν με τα πρωτοφασόνια που εκλύονται από άτομα τοποθετημένα στην ψυχρή συντήρηση, δηλαδή από ημίζωους. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η αναλογία των πρωτοφασονίων που δεν εξουδετερώνονται από τα αντιπρωτοφασόνια, πράγμα που συνεπάγεται αύξηση στο καθαρό υφιστάμενο πεδίο πρωτοφασονικής δραστηριότητας, την οποία ο επηρεαζόμενος μισοζώντανος βιώνει ως μεγαλύτερη ζωτικότητα, σε συνδυασμό με μείωση της αίσθησης της χαμηλής θερμοκρασίας στην ψυχρή συντήρηση."
Κόλλημα ε; Δεν είναι απλό πράγμα η δημιουργία ενός νέου κόσμου!


Παρά τα έντονα δυστοπικά χαρακτηριστικά της μελλοντικής αυτής εκδοχής του κόσμου, η γραφή του Ντικ διέπεται από το χιούμορ και τη μανιασμένη διάθεση για σάτιρα. Εκτός από τις θετικές επιστημονικές προεκτάσεις και εξηγήσεις, από τους τομείς της φυσικής και της βιολογίας κυρίως, το ubik πατά στέρεα και στις ανθρωπιστικές επιστήμες· τη φιλοσοφία, την κοινωνιολογία και την ανθρωπολογία. Μυθιστόρημα πλήρες, με καταιγιστική δράση και δουλεμένη πλοκή, από το οποίο δεν λείπει το βάθος και ο στοχασμός: ακόμα μία απόδειξη πως η αντιμετώπιση της επιστημονικής φαντασίας ως αποπαίδι της λογοτεχνίας είναι δείγμα μάλλον άγνοιας και ελιτισμού.  



Μετάφραση Τίνα Θέου
Εκδόσεις Τόπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου