Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Η Απόδειξη - Laurence Cossé

Είναι έως ένα σημείο λογικό και αναμενόμενο η κυκλοφορία ενός μυθιστορήματος με θέμα το βιβλίο να ιντριγκάρει και να προκαλέσει το ενδιαφέρον των απανταχού αναγνωστών. Αυτό συνέβη μετά την κυκλοφορία, λίγους μήνες πριν, του μυθιστορήματος της Λωράνς Κοσέ υπό τον τίτλο " Στο καλό μυθιστόρημα". Τώρα γιατί εγώ επέλεξα να αντισταθώ στις δάφνες του καινούργιου για χάρη του παλαιότερου, με τίτλο "Η απόδειξη"; Δεν νομίζω ότι η απάντηση είναι απλή και μονοδιάστατη, όχι ότι έχει και καμία σημασία αλλά είναι ένα ερώτημα το οποίο με απασχόλησε, μάλλον λόγω της φυσικότητας με την οποία το τράβηξα έξω από την θέση του στο ράφι του βιβλιοπωλείου χωρίς να αμφιταλαντευτώ κατά την κρίσιμη στιγμή. Ίσως να οφείλεται στην ροπή (μάλλον ψυχαναγκαστική) που με διακρίνει ως προς την "σκόνη" του χρόνου στο εξώφυλλο του βιβλίου. Ίσως να έχω ποντάρει, μάλλον υποσυνείδητα, πολλά "στο καλό μυθστόρημα" και μη θέλοντας να απογοητευτώ ούτε κατά το ελάχιστο, να επέλεξα ετούτο ως εισαγωγή, ως μια ανάγνωση γνωριμίας με την γαλλίδα συγγραφέα. Ίσως απλώς να έτυχε.

Η Απόδειξη είναι ένα θεολογικό θρίλερ. Μια μέρα φτάνει στο γραφείο του μοναχού Μπερτράν μια επιστολή η οποία αποτελεί την αδιάσειστη απόδειξη περί της ύπαρξης του θεού.

Το θέμα, θα συμφωνήσετε μαζί μου, είναι αρκετά προκλητικό, όποια και αν είναι τα πιστεύω του καθενός. Ξεκαθαρίζω ότι διαβάζεται απνευστί, σε λίγες μόνο ώρες. Ο τρόπος με τον οποίο έχει στηθεί η έκδοση είναι μια πιθανή σπατάλη χάρτου αλλά θα αφήσω, προς το παρόν τουλάχιστον, στην άκρη τα οικολογικά μου πιστεύω. Η συγγραφέας στήνει ένα μυθιστόρημα γύρω από μια καλή ιδέα, η οποία απαντά στην ερώτηση : τι θα συνέβαινε αν...;
Ο τρόπος γραφής είναι αρκετά κινηματογραφικός, ο ρυθμός γρήγορος. Δεν είναι δήθεν κατά την γνώμη μου, δεν μπαίνει παραπάνω από όσο χρειάζεται στην βαθιά θάλασσα της θεολογίας, δεν είναι ηθικό "δοκίμιο" και ας είναι ξεκάθαρη η θέση που η Κοσέ λαμβάνει απέναντι στην εκκλησία και κυρίως την ηγεσία της.

Το γεγονός πως το διάβασα σε λίγες μόνο ώρες δεν σημαίνει πως με ενθουσίασε κιόλας, η πλοκή και η επιθυμία να μάθω τι θα συμβεί τελικά ήταν τα στοιχεία που με καθήλωσαν αλλά ως εκεί. Ως προς τις προσδοκίες τις σχετικές με το πιο πρόσφατο βιβλίο της που κυκλοφόρησε στα ελληνικά, η αλήθεια είναι πως δεν πήρα ξεκάθαρη απάντηση αν και πιστεύω πως λόγω θέματος έχω κάθε λόγο να ελπίζω.

Τώρα θα αφήσω να περάσει λίγος καιρός, κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι θα επανέλθω "στο καλό μυθιστόρημα" για να ψάξω τον τρόπο με τον οποίο στήνεται το ιδανικό και απόλυτο βιβλιοπωλείο, όνειρο καθενός που αγαπά την ανάγνωση, το οποίο δυστυχώς πρόκειται μάλλον για όνειρο θερινής νυκτός.

Εκδόσεις Πόλις.
Μετάφραση Ρένη Παπαδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου