" Καινούργιους τόπους δεν θα βρεις, δεν θα βρεις άλλες θάλασσες"
Αφορμή. Αφορμή για φυγή από μια ζωή που δεν την νιώθεις δική σου. Έτσι αντιλήφθηκα εγώ την απόφαση του Λορέντζο να αφήσει πίσω του την Γενεύη με σκοπό να ακολουθήσει τα βήματα του Έλληνα φίλου του Θέμη όταν εκείνος ξαφνικά και χωρίς εξηγήσεις μαζεύει τα πράγματα του και εγκαταλείπει την Γενεύη. Το μόνο στοιχείο που αφήνει πίσω του φεύγοντας ο Θέμης είναι η ατζέντα του, στην τελευταία σελίδα της οποίας γράφει : "Καινούργιους τόπους δεν θα βρεις, δεν θα βρεις άλλες θάλασσες."
Ο Λορέντζο φτάνει με πλοίο στην Ηγουμενίτσα, οδικώς θα πάρει τον κακοτράχαλο δρόμο για την Θεσσαλονίκη. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να διαβάζεις τις σκέψεις-απόψεις ενός μη Έλληνα σχετικά με τον τόπο μας. Μου θύμισε έντονα δεκάδες συζητήσεις με διάφορους ξένους που έχουν βρεθεί στην Ελλάδα με διάφορες αφορμές και αιτίες, είναι η άλλη διάσταση που δίνουν σε πράγματα της καθημερινότητας που εμείς συχνά τα θεωρούμε δεδομένα από πάντα, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ανθρωπολόγος για να μπορέσει να προσφέρει την γνώση του από την ελληνική του εμπειρία.
Δεν είναι τυχαίο πως ο Ελβετός συγγραφέας Νικολά Βερντάν περνάει μεγάλο μέρος της ζωής του στην Ελλάδα την οποία και θεωρεί δεύτερη πατρίδα του.
Ισότιμα και χωρίς φανφάρες ο συγγραφέας αναφέρεται στο ζήτημα της μετανάστευσης ανάμεσα στην ανατολή και στην δύση για την οποία η Ελλάδα αποτελεί απλώς ένα σκαλοπάτι.
Η εναλλαγή ανάμεσα στο πρώτο και στο τρίτο πρόσωπο αφήγησης δημιουργεί ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι οπτικής γωνίας.
Το βίβλιο τιμήθηκε το 2006 με το βραβείο Biblimedia Suisse.
Εκδόσεις Χααραμάδα.
Μετάφραση Μαρία Χρηστίδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου