Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Η Μοναχούλα - Pierre Péju

Εκεί που περπατάς ανάμεσα σε στίβες από βιβλία, σίγουρος για τον εαυτό σου, νιώθοντας αρμόδιος να δώσεις ή όχι την ευκαιρία σε ένα τίτλο, δέχεσαι μια προτροπή, βασισμένη σε κάποια άγνωστη βεβαιότητα. Τότε με καχυποψία παίρνεις στα χέρια σου το βιβλίο εκείνο και απομένεις δισταχτικός.
Έτσι πάνω κάτω εξελίχθηκε η σχέση μου με την Μοναχούλα. Η ιστορία είχε happy end! Μοιάζει όμορφη η έλλειψη ευθύνης όταν γυρίζεις την πρώτη σελίδα και αρχίζεις την ανάγνωση. Για αυτό λοιπόν σας προτρέπω όταν κάνετε δώρα βιβλία να βάζετε τα δυνατά σας, στόχος σας να είναι να συλλάβεται εξ απήνης τον υποψήφιο αναγνώστη, ακολουθώντας την γνώση ή το ένστικτο, μικρή σημασία έχει.

Η Μοναχούλα είναι η ιστορία της μικρής Εύας. Το αυτοκινητιστικό ατύχημα φέρνει κοντά τρεις ανθρώπους, τον βιβλιοπώλη Βολάρ, την μικρή Εύα και την μητέρα της, Τερέσα Μπλανσό.
Είναι φοβερό (μα και ενδιαφέρον) ο θύτης, έστω και αν νομικά δεν αντιμετωπίζει καμία κατηγορία, να βιώνει ένα αισθήμα ενοχής ενώ η μητέρα του θύματος σχεδόν να ανακουφίζεται.

Ο συγγραφέας Πιερ Πεζύ προέρχεται από οικογένεια βιβλιοπωλών της Λυών. Οπότε πιθανότατα δεν είναι τυχαία η επιλογή του Ετιέν Βολάρ, ιδιοκτήτη ενός από τα τελευταία βιβλιοπωλεία παλαιάς κοπής, ο οποίος κατοικεί στον επάνω όροφο και που η ζωή του και το σπίτι του είναι εξίσου γεμάτα από βιβλία. Ίσως η βιβλιοφιλική χροιά, που τονίζεται με την παράθεση αποσπασμάτων από έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, να οδηγεί και στο επώνυμο Μπλανσό, συνεπωνυμία με έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς και θεωρητικούς της λογοτεχνίας, τον Μορίς Μπλανσό.

Υπέροχο βιβλίο σε όμορφη έκδοση.
Εκδόσεις Ποταμός.
Μετάφραση Κατερίνα Δασκαλάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου