Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Στο καλό μυθιστόρημα - Laurence Cossé




"Στο καλό μυθιστόρημα" πραγματώνεται μια φαντασίωση των απανταχού εραστών της λογοτεχνίας, η δημιουργία του ιδανικού βιβλιοπωλείου κόντρα στα σημεία των καιρών. Ο βιβλιοπώλης Ιβάν και η εύπορη Φραντσέσκα, λάτρεις και οι δύο της λογοτεχνίας, ανοίγουν αυτό το ιδανικό βιβλιοπωλείο το οποίο φιλοξενεί μόνο αριστουργήματα, όπως η μυστική επιτροπή τα έχει επιλέξει.

Ο τίτλος σε συνδυασμό με το οπισθόφυλλο ιντριγκάρουν είναι η αλήθεια και κάπως έτσι το βιβλίο βρέθηκε στην δεύτερη έκδοση μέσα στο 2011. Υπήρξα και εγώ θύμα της ίντριγκας αν και πέρυσι τον Μάιο όταν έφτασα πολύ κοντά στην αγορά αποφάσισα την τελευταία στιγμή να γνωρίσω την συγγραφέα μέσα από το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο: "Απόδειξη". Είναι κάτι το οποίο συνηθίζω να κάνω, πιστεύοντας ότι πρόκειται για έναν ορθότερο τρόπο προσέγγισης του εκάστοτε συγγραφέα. Διαβάζοντας το πρώτο της μυθιστόρημα μου δημιουργήθηκαν ανάμεικτα συναισθήματα τα οποία και αποτύπωσα στη τότε ανάρτηση.

Pageturner μεν , δεν με κέρδισε δε.

Σίγουρα δεν πρόκειται για κακό μυθιστόρημα, για να αντιστρέψω λίγο, παίζοντας, τον τίτλο, αλλά καταπιάνεται με ένα τόσο ευαίσθητο θέμα το οποίο κατά την γνώμη μου δεν πραγματεύεται με αγάπη. Ενδιαφέρουσα η αρχική ιδέα στην οποία στηρίζεται το οικοδόμημα, ικανή να πυροδοτήσει γόνιμες συζητήσεις σχετικά με το βιβλίο, χάνεται στην πορεία πίσω από ένα αστυνομικοφανές πλαίσιο και τις πινελιές από θρίλερ.

Η σχέση του Ιβάν με την Ανίς είναι πολύ όμορφα δοσμένη, χωρίς πολλές λεπτομέρειες εξυπηρετώντας την ανάγκη για δευτερεύοντες ρόλους και παράλληλη, με την κύρια, δράση, αποτελεί ένα από τα λίγα γαλλικά χαρακτηριστικά του μυθιστορήματος.



Μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης.
Εκδόσεις Πόλις.

2 σχόλια:

  1. Κι εμείς όταν το διαβάσαμε στη Λέσχη μας είχαμε κάποιες ενστάσεις, παρά τις γενικά θετικές απόψεις που εκφράστηκαν.
    Μπορείτε να δείτε κάποιες από αυτές στην ανάρτηση στο ιστολόγιό μας: http://exbook3.blogspot.com/2011/05/laurence-cosse_09.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ σε μεγάλο ποσοστό με την ανάρτησή σας, απλώς εγώ δεν μπόρεσα να συμβιβαστώ τόσο και αυτό βγήκε στο κείμενό μου. Παρακολουθώ εδώ και αρκετό καίρο το μπλογκ της λέσχης σας με πολύ ενδιαφέρον. Καλή συνέχεια στις αναγνώσεις σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή