Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ματοβαμμένος μεσημβρινός - Κόρμακ ΜακΚάρθι

Το παιδί φεύγει από το σπίτι του. Βρισκόμαστε στην Αμερική του 19ου αιώνα. Ινδιάνοι, μεξικάνοι, αμερικανοί, κυνηγοί κεφαλιών, σαλούν, έρημος, φτώχεια, βία. Κυρίως βία. Ένα νέο ένθος γεννάται. Το βιβλίο καταγράφει όλα τα παραπάνω μέσα από την περιπλάνηση του παιδιού.

Τον αμερικανό συγγραφέα Κόρμακ ΜακΚάρθι τον γνώριζα μέσα από τις κινηματογραφικές μεταφορές των βιβλίων του ο Δρόμος και Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους. Και οι δύο μου άρεσαν πολύ και επειδή δικαιολογημένα επικρατεί η άποψη ότι τα βιβλία είναι ανώτερα από τις ταινίες με διακατείχε η έντονη επιθυμία να έρθω σε επαφή με την πηγή. Δηλώνω απογοητευμένος εντούτοις. Με κούρασε το συγκεκριμένο βιβλίο και σε καμία στιγμή δεν με παρέσυρε, έτσι απέμεινα στωικά να παρακολουθώ την περιπλάνηση του ήρωα στον ματοβαμμένο μεσηβρινό.

Ίσως κάποια στιγμή να πρέπει να ξεπεράσω τον ψυχαναγκασμό που με διακρίνει και με αναγκάζει να συνεχίζω την ανάγνωση μέχρι τέλους ακόμα και όταν αυτή μου προκαλεί περισσότερη κόπωση παρά ψυχαγωγία.
Από την άλλη ο συγκεκριμένος συγγραφέας θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους καλύτερους αμερικανούς λογοτέχνες, αλλά ως γνωστόν περί ορέξεως...

Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος.
Μετάφραση Σπήλιος Μενούνος.

1 σχόλιο:

  1. Ίσως κάποια στιγμή να πρέπει να ξεπεράσω τον ψυχαναγκασμό που με διακρίνει και με αναγκάζει να συνεχίζω την ανάγνωση μέχρι τέλους ακόμα και όταν αυτή μου προκαλεί περισσότερη κόπωση παρά ψυχαγωγία.

    Πόσο σε καταλαβαίνω, δεν φαντάζεσαι... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή