Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Σπάνιο να σου τύχει καλός άνθρωπος - Φλάνερυ Ο'Κόνορ

Στο βιβλίο του Bagombo Snuff Box: Uncollected Short Fiction, ο Βόνεγκατ απαριθμεί οκτώ κανόνες για τη γραφή ενός διηγήματος:

  1. Χρησιμοποιήστε το χρόνο ενός παντελώς άγνωστου έτσι ώστε να μη νιώσει ότι πήγε χαμένος.
  2. Δώστε στον αναγνώστη τουλάχιστον έναν χαρακτήρα που να μπορεί να υποστηρίξει.
  3. Κάθε χαρακτήρας θα πρέπει να θέλει κάτι, έστω ένα ποτήρι νερό.
  4. Κάθε πρόταση πρέπει να κάνει ένα από τα δυο-να αναπτύσσει το χαρακτήρα ή να προωθεί την πλοκή.
  5. Ξεκινήστε όσο πιο κοντά στο τέλος γίνεται.
  6. Φερθείτε σαδιστικά. Όσο γλυκείς και αθώοι και νάναι οι πρωταγωνιστές σας, κάντε να τους συμβούν φρικτά πράγματα, για να δει ο αναγνώστης από τι είναι φτιαγμένοι.
  7. Γράψτε για να ευχαριστήσετε μόνο ένα άτομο. Αν ανοίξετε το παράθυρο και κάνετε έρωτα με τον κόσμο, τρόπος του λέγειν, το διήγημά σας θα πάθει πνευμονία.
  8. Δώστε στους αναγνώστες όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες, όσο πιο νωρίς γίνεται. Στα κομμάτια η σασπένς.

Ο Βόνεγκατ επισημαίνει ότι η Φλάνερυ Ο'Κόνορ παραβίασε όλους αυτούς τους κανόνες εκτός από τον πρώτο, σχολιάζοντας ότι οι μεγάλοι συγγραφείς έχουν μια τάση να το κάνουν αυτό. (πηγή wikipedia)


Άσχετα με το αν κάποιος συμφωνεί ή όχι με τους 8 κανόνες που θέτει ο Βόνεγκατ σχετικά με την γραφή ενός διηγήματος, πιστεύω πως δύσκολα θα μπορούσε να αντισταθεί στον πειρασμό να ακολουθήσει την έμμεση προτροπή που κρύβεται στην υποσημείωση του ίδιου.

Στα δέκα διηγήματα της συλλογής αυτής η Ο'Κόνορ ασχολείται ακριβώς με αυτό για το οποίο σε προϊδεάζει ο τίτλος, ανθρώπινες σχέσεις στην Αμερική μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, αστοί και εργάτες, λευκοί και μαύροι, γονείς και παιδιά, νέοι και γέροι. Κάπου τρυπώνει η θρησκεία, κάπου η παιδεία. Στα περισσότερα διηγήματα η δράση τοποθετείται στην αμερικανική ύπαιθρο με μια υποψία κουτοπονηριάς.

Σίγουρα παραβιάζει όλους τους κανόνες ,εκτός από τον πρώτο, που έθεσε ο Βόνεγκατ αλλά πιστέψτε με ο Κουρτ είχε δίκιο όταν της χάριζε την εξαίρεση στον κανόνα που ο ίδιος έθεσε.

Με εξαίρεση το τελευταίο διήγημα με τίτλο "ο Πρόσφυγας" που ήταν κάπως μεγαλύτερο σε έκταση, στα υπόλοιπα μου συνέβη αυτό που συνήθως μου συμβαίνει με τα διηγήματα, τελείωναν θαρρείς την στιγμή που είχα απορροφηθεί από την ιστορία.. Διάβασα ότι έχει γράψει και δύο νουβέλες οι οποίες μάλλον όμως δεν κυκλοφορούν στα ελληνικά, θα είχα μεγάλη περιέργεια να διαβάσω λίγο μεγαλύτερης φόρμας κείμενα της ίδιας.

Η Φλάνερυ Ο'Κόνορ γεννήθηκε στην Γεωργία των Ηνωμένων Πολιτειών το 1925 και πέθανε τριάντα εννέα χρόνια αργότερα. Έγραψε άλλη μια συλλογή διηγημάτων και δύο μικρές νουβέλες.

Εκδόσεις Γράμματα.

Μετάφραση Ρένα Χατχουτ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου