Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Στη μέση του πουθενά - Χούλιο Γιαμαθάρες

Τον Χούλιο Γιαμαθάρες τον "γνώρισα" στο παζάρι βιβλίου τον Φλεβάρη που μας πέρασε μέσα από το μυθιστόρημά του " Κίτρινη βροχή ", όπως είχα γράψει και τότε το βίβλιο αυτό μου είχε αφήσει τις καλύτερες των εντυπώσεων οπότε τουλάχιστον για μένα ήταν φυσιολογική η διάθεσή μου να επανέλθω στο έργο του έστω και αν αυτή την φορά επρόκειτο για διηγήματα.
Η συλλογή " Στη μέση του πουθενά " αποτελείται από 7 διηγήματα μεσαίου μεγέθους. Οι πρωταγωνιστές είναι τραπεζικοί υπάλληλοι που οδηγούν νταλίκες, μποέμ τύποι που δεν μπορούν να κοιμηθούν, αυτόχειρες κρεμασμένοι δίπλα από γαλοπούλες, συγγραφείς που αδυνατούν να εκδώσουν το έργο τους, σταθμάρχες σε σταθμούς φαντάσματα, γυναίκες δυνατές σαν άντρες που υποκύπτουν σε έρωτες, φίλοι που απλώς παρατηρούν πως δεν κουνιέται φύλλο.
Κυριαρχεί το πάθος για την ελευθερία και την προσωπική αξιοπρέπεια.

Το κακό είναι πως δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά κάποιο άλλο έργο του ισπανού συγγραφέα οπότε ελπίζω κάποια στιγμή το επιπεδό μου στην ισπανική να είναι τέτοιο που να μου επιτρέψει την ανάγνωση από το πρωτότυπο.

Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου.
Μετάφραση : Νάντια Γιαννούλια, Δώρα Δημητρίου, Θεώνη Κάμπρα, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

3 σχόλια:

  1. Χαίρομαι πολύ που βρήκατε ενδιαφέρουσα τη συλλογή "Στη μέση του πουθενά". Είναι αλήθεια ότι τα διηγήματα που την αποτελούν είναι υπέροχα και ήταν εξαιρετική εμπειρία και για εμάς η μετάφρασή τους! Στα ελληνικά κυκλοφορούν ακόμη "Η τέχνη του ψεύδεσθαι" και "Το φεγγάρι των λύκων" του Χούλιο Γιαμαθάρες.
    Δώρα Δημητρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Το φεγγάρι των λύκων" το διάβασα και το παρουσίασα εδώ! Σπουδαίος συγγραφέας ο Γιαμαθάρες!Ευχαριστώ για το σχόλιο, η τέχνη του ψεύδεσθαι έχει πάρει περίοπτη θέση στα προσεχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διβαζω τωρα το ,,κιτρινη βροχη,, ειναι συναρπαστικο .ο χουλιο ειναι απιθανος . Εινα ο πρωτος ισπανος που διαβαζω .ελπιζω να βρω και τα αλλα βιβλια του στα ελληνικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή