Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Το ζώο που ξεψυχά - Φίλιπ Ροθ

Ο Φίλιπ Ροθ θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους Αμερικανούς συγγραφείς, με βραβεία και διακρίσεις, μόνο το νόμπελ λογοτεχνίας του λείπει αλλά δεν νομίζω πως θα αργήσει η στιγμή.

Το Βυζί του ίδιου, ακόμα στέκει ως δέλεαρ προσφοράς στις προθήκες της Πρωτοπορίας, εδώ και χρόνια το συναντώ κατεβαίνοντας την σκάλα που οδηγεί στο τμήμα λογοτεχνίας του συγκεκριμένου βιβλιοπωλείου, και όμως ποτέ δεν μπήκα σε πραγματικό πειρασμό. Ίσως να φταίει η έκδοση, ίσως ο τίτλος, δεν ξέρω.

Πριν κάποια χρόνια είδα την κινηματογραφική μεταφορά του Ανθρώπινου στίγματος. Δεν με ενθουσίασε. Γούστα είναι αυτά, ξέρω πολλούς που ισχυρίζονται το αντίθετο.

Αυτό αποτελούσε το παρελθόν μου με τον συγγραφέα. Πριν μια βδομάδα, ενώ σκεφτόμουν τι θα ήθελα να διαβάσω, το όνομά του μου ήρθε στο νου. Έκανα μια σύντομη έρευνα, και κατέληξα ότι το Ζώο που ξεψυχά θα μπορούσε να αποτελέσει την ιδανική πρώτη επαφή με το έργο του πολυγραφότατου Ροθ.
Η αλήθεια είναι ότι απογοητεύτηκα.
Μου φάνηκε αρκετά γλυκανάλατο και επιφανειακό. Δεν με προβλημάτισε, δεν με ψυχαγώγησε και ίσα που με διασκέδασε. Δεν δυσκολεύτηκα να το τελειώσω, ακόμα και ψυχαναγκαστικός να μην ήμουνα με το τελείωμα των βιβλίων, πάλι θα ήθελα να φτάσω ως το τέλος, περισσότερο από περιέργεια για να δω που το πάει.
Ο άγνωστος Χ, που στέκει αμέτοχος και ακούει τον προσωπικό μονόλογο του συγγραφέα, θέτει ένα μυστήριο αλλά ως εκεί.

Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο του βιβλίου : Ο Ντέιβιντ Κέπες, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και διάσημος παρουσιαστής πολιτιστικής εκπομπής στην τηλεόραση, έχει περάσει τα εξήντα και ζει ως χειραφετημένος άντρας, ελεύθερος από τα δεσμά της οικογένειας ή της μόνιμης συντρόφου αφιερώνοντας τη ζωή του στο σεξ και στην αισθητική. Μια εικοσιτετράχρονη φοιτήτριά του θα φέρει όμως τα πάνω κάτω στην ερωτική του ζωή.

Δεν κρίνω τον συγγραφέα, κρίνω όμως το συγκεκριμένο βιβλίο. Δύσκολα όμως θα του δώσω μια δεύτερη ευκαιρία στο άμεσο μέλλον. Ίσως να περίμενα πολλά.

Μετάφραση Γιώργος Τσακνιάς.
Εκδόσεις Πόλις.

3 σχόλια:

  1. Εγώ που του έχω δώσει παράπάνω από μια ευκαιρίες θεωρώ πως επαναλμαβάνεται, έχει βρει μια ευπώλητη μανιέρα και χουζουρεύει σε αυτή. Αν και, το "Ανθρώπινο Στίγμα" ως βιβλίο (την ταινία δεν την έχω δει) είναι σίγουρα από αυτά που θα έπρεπε να έχει διαβάσει κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μ' αρέσει ο Ροθ, αν και δεν έχω διαβάσει πολλά δικά του. Τον θεωρώ σπουδαίο συγγραφέα, αλλά σίγουρα είναι δύσκολο για κάποιον τόσο γνωστό και πολυγραφότατο να διατηρήσει υψηλό επίπεδο σε όλα τα έργα του. Θα πρότεινα την Αντιζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω πως τώρα δεν είμαι σε φάση να του δώσω σύντομα δεύτερη ευκαιρία. Αλλά ευχαριστώ για τις προτάσεις σας όπως και να έχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή