Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Οι πτυχιούχοι - Χρήστος Βακαλόπουλος

Ένα ταξίδι με πλοίο σηματοδοτεί συχνά την έναρξη του καλοκαιριού. Είναι κάπως παράξενο να σκέφτομαι το παραπάνω ενώ ακόμα μια καταιγίδα είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, κλίμα τροπικό χωρίς να έχει προηγηθεί άνοιξη.

" - Με ποιόν θα ήθελες να μιλήσεις;
- Αυτήν την στιγμή; Μου αρέσει που μιλάω μαζί σου, γιατί ακούς και δεν ακούς, αυτή είναι η ιδανική περίπτωση συζητητή. Η ισορροπία ανάμεσα στο να ακούς και να σκέφτεσαι το παρακάτω. Αυτοί που ακούνε μόνο είναι πολύ βαρετοί, γιατί έχουν κλείσει για πάντα τα αυτιά στον εαυτό τους. Το πιο ωραίο είναι βέβαια να ακούς την φωνή του άλλου και όχι αυτά που λέει. Είναι δύσκολο όμως να το καταφέρεις γιατί μας έχουν μάθει να λατρέυουμε το περιεχόμενο. Έτσι οι ωραίες φωνές περνάνε απαρατήρητες ή χρειάζεται να βγουν στο ραδιόφωνο, τότε όμως ο ακροατής φαντάζεται πάντα ένα πρόσωπο."


Δύο υποψήφιοι πτυχιούχοι του οικονομικού, περνούν ένα καλοκαίρι έχοντας το μυαλό τους στην οικονομετρία που σαν μπαμπούλας τους περιμένει στην πρώτη στροφή του σεπτέμβρη. Ο αγώνας για μελέτη και οι συνήθεις αντιπερισπασμοί. Η υπόθεση κάθε άλλο παρά πρωτότυπη είναι, δεκτό. Όμως η υπόθεση σπάνια κάνει ένα βιβλίο όμορφο από μόνη της. Η μαγκιά είναι να καταφέρεις να μιλήσεις για ένα θέμα τόσο σύνηθες με ένα τρόπο τόσο μοναδικό, και ο Χρήστος Βακαλόπουλος τα καταφέρνει. Ακροβατεί ποιητικά και άψογα στο σχοινί του ρεαλισμού, χωρίς να χάσει στιγμή την ισορροπία του, χωρίς να καταφύγει σε εύκολες, συγκινητικές λύσεις. Το άγχος για την σχολή, ο έρωτας, η οικογένεια και η πολιτική, αυτό είναι το τετράπτυχο της (έστω και στερεοτυπικής) φοιτητικής ζωής, ανάμεσα σε αυτά τα όρια κινείται ο συγγραφέας καταφέρνοντας να δώσει μια κινηματογραφική αίσθηση κυρίως μέσα από τα φλας μπακ στα οποία συχνά καταφεύγει.

Δεν πάει πολύς καιρός που από παρότρυνση φίλου διάβασα την Γραμμή του ορίζοντος, εδώ μπορείτε να βρείτε την σχετική ανάρτηση για την οποία δέχτηκα ένα από τα πιο συγκινητικά σχόλια έως τώρα.

Όσοι έχετε έρθει σε επαφή με το έργο του πρόωρα χαμένου συγγραφέα είμαι σίγουρος πως συμμερίζεστε τον ενθουσιασμό μου, όσοι τώρα δεν είχατε ακόμα την ευκαιρία σας ζητώ να μην διστάσετε λεπτό!

Εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της Εστίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου