Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Τα μυστήρια της Μαδρίτης - Αντόνιο Μουνιόθ Μολίνα



Ο Λορένθο Κεσάδα παρά την ηλικία του είναι γνωστός ως Λορενθίτο και μένει ακόμα με την κουφή μητέρα του μα συνεχίζει να ονειρεύεται πως θα μπορούσε να γίνει επιτυχημένος δημοσιογράφος και να ξεφύγει για πάντα από τη μίζερη και ανιαρή ζωή του εμποροϋπαλλήλου. Λίγο πριν τη Μεγάλη Βδομάδα, άγνωστοι ιερόσυλοι κλέβουν το άγαλμα του Ιησού Χριστού και ο αρχηγός της μεγαλύτερης καθολικής αδερφότητας του χωριού θα του αναθέσει να διελευκάνει το μυστήριο και να εντοπίσει το άγαλμα πριν να είναι αργά. Οι υποψίες στρέφονται προς την αντίζηλο αδερφότητα ενώ η περούκα που βρέθηκε στο ναό ενοχοποιεί ένα διάσημο τοπικό τραγουδιστή. Έτσι ο Λορενθίτο θα βρεθεί στη Μαδρίτη, μόνος και αβοήθητος, ένας επαρχιώτης στο σκοτεινό υπόκοσμο της ισπανικής πρωτεύουσας.

Παρωδία αστυνομικού νουάρ και διάθεση σάτιρας απέναντι στην ισπανική πραγματικότητα από το συγγραφέα του Χειμώνας στη Λισσαβώνα. Ο συμπαθής Λορενθίτο, ο τελευταίος πιθανότατα που θα σκεφτόταν κάποιος για να αναθέσει μια υπόθεση τόσο σημαντική όσο η κλοπή ενός ιερού κειμηλίου, θα επιλέξει να μείνει στο ξενοδοχείο που παραδοσιακά μένουν οι χωριανοί του όταν επισκέπτονται την πρωτεύουσα και με ενέργειες παρακινδυνευμένες λόγω άγνοιας θα ριχτεί στη μάχη της αναζήτησης.

Στο στόχαστρο του Μολίνα βρίσκεται κυρίως η καθολική εκκλησία και οι διάφορες αδερφότητες με τις αναμεταξύ τους κόντρες για την πρωτοκαθεδρία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Επιλέγει τη σάτιρα για να δείξει το πραγματικό πρόσωπο μίας εκ των σημαντικότερων οικονομικών επιχειρήσεων στον κόσμο. Το φαίνεσθαι σε αντιδιαστολή με το είναι.

Η άφιξη του επαρχιώτη ήρωα στην πρωτεύουσα θα δώσει έδαφος στο συγγραφέα να σατιρίσει στερεότυπα χρόνων. Ο διάσημος τοπικός τραγουδιστής εμφανίζεται σε ένα κακόφημο καμπαρέ παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα περί λαμπρής καριέρας, ο ήρωας θα πέσει θύμα απάτης παρά το γεγονός πως φοβάται τη σκιά του την ίδια, η πρωτεύουσα είναι γεμάτη από σειρήνες σεξουαλικής αμαρτίας, οι Κινέζοι, εκτός από την παράνομη πώληση αλκοόλ, δουλεύουν για τη μαφία...

Τη σάτιρα δε θα γλιτώσει και η ίδια η λογοτεχνία και ιδιαίτερα η αστυνομική. Συμπτώσεις, δράση, έρωτες, χάπι εντ, ενοχοποιητικά στοιχεία. Οι τεράστιοι κακοί τα βρίσκουν σκούρα με το νωχελικό Λορενθίτο και η τέλεια απάτη θα βρεθεί σε κίνδυνο.

Δεν είναι όμως όλα ειδωμένα από την κωμική τους πλευρά, χαρακτηριστικό παράδειγμα η παραγκούπολη στα προάστια της Μαδρίτης που καθόλου δε διαφέρει από τις εικόνες που έχουμε για τον τρίτο κόσμο για τον οποίο η εκκλησία μαζεύει χρήματα και στέλνει αποστολές βοήθειας ενώ τρεις δρόμους πιο πέρα η κατάσταση είναι επίσης δραματική.

Βιβλίο που διαβάζεται με μια ανάσα και που δημιουργεί στον αναγνώστη την επιθυμία να μάθει τι θα συμβεί παρακάτω αλλά μάλλον ως εκεί. Δε θυμίζει καθόλου το Χειμώνα στη Λισσαβώνα που διάβασα τον περασμένο Φλεβάρη (εδώ μπορείτε να βρείτε την τότε ανάρτηση) και με στοίχειωσε, αλλά μου επιβεβαίωσε την, τότε ανομολόγητη, υποψία σχετικά με την εμφανή επιρροή του Μπορίς Βιάν στο έργο του αξιόλογου αυτού Ισπανού λογοτέχνη.


Μετάφραση Έφη Γιαννοπούλου.
Εκδόσεις Σέλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου