Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Άκου κυρά μου τι πήρα στο παζάρι







Η πλατεία Κοτζιά είναι μία από τις πιο όμορφες-αφανείς πλατείες του αθηναϊκού κέντρου. Πλήθος κόσμου τη διασχίζει καθημερινά λόγω της στρατηγικής της θέσης, όμως, αντίθετα με ότι συμβαίνει συνήθως στις πλατείες δημαρχείου - όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας-,  λειτουργεί ελάχιστα ως σημείο συνάντησης. Κάποιες εκδηλώσεις και εκθέσεις προσελκύουν αρκετό κόσμο, δίνοντάς της εντονότερα χαρακτηριστικά ενεργού δημόσιου χώρου έστω και περιστασιακά.

Σκεπτόμενος τα παραπάνω παρατηρούσα πλήθος κόσμου να διασχίζει την είσοδο της έκθεσης την προηγούμενη Τρίτη. Ένα μεγάλο ποσοστό όσων εγκατέλειπαν το παζάρι κρατούσε ανά χείρας σακούλες με καινούρια βιβλία, εικόνα πραγματικά όμορφη! Δύο ατάκες από περαστικούς έφτασαν στα αυτιά μου θαρρείς για να με επαναφέρουν στην πραγματικότητα. Πρώτα, πενηντάρης (ίσως και λίγο μεγαλύτερος) γυρίζει στο φίλο του και έντονα του λέει : "Εγώ; Βιβλία; Εγώ ούτε εφημερίδα δε διαβάζω" φροντίζοντας να ξεκαθαρίσει πως δεν είναι απ' αυτούς που ...διαβάζουν. Λίγα λεπτά αργότερα εξηντάρης άντρας λέει στη σύζυγο πως "όποιος δεν έχει να φάει αγοράζει βιβλία", ατάκα που μάλλον σχετιζόταν με την προηγηθείσα επίσκεψη του ζεύγους στη γειτονική Βαρβάκειο.

Η έκφραση το παζάρι μεταφέρθηκε είναι απόλυτα ακριβής. Μόνο το μέρος άλλαξε, όλα τα άλλα έμειναν σταθερά και αναλλοίωτα. Στην είσοδο υπάρχουν καροτσάκια και καλαθάκια για όποιον ενδιαφέρεται. Ο διάδρομος είναι στο κατάλληλο μέγεθος ώστε να επιτρέπει το ταυτόχρονο οπτικό πέρασμα των τίτλων και από τις δύο μεριές. Τα βιβλία είναι τοποθετημένα ανά εκδοτικό οίκο κάτι που βοηθά ιδιαίτερα. Υπομονή και καλή διάθεση κρίνονται απαραίτητες.

Κάθε χρόνο, επισκέπτομαι το παζάρι με χαμηλές προσδοκίες. Κάθε χρόνο όμως, μετά την επίσκεψη, δηλώνω ενθουσιασμένος! Έτσι και φέτος, πήγα δύο φορές και νομίζω ότι αγόρασα αξιόλογα βιβλία σε συμφέρουσες τιμές. Από τις αγορές μου ξεχωρίζω κυρίως τις εξής:

  - Εκδόσεις Aquarius. Δύο στοίβες με λίγους τίτλους των όμορφων αυτών εκδόσεων με τα ιδιαίτερης αισθητικής εξώφυλλα. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην αγοράσω κάποιο.  Η Χ. μου πρότεινε  την Χαμένη γλώσσα των γερανών. Πρόσθεσα και ένα του William Boyd, οι Τοπικές καταιγίδες του οποίου μου δημιούργησαν πρόσφατα ανάμεικτα συναισθήματα. Ο ελληνικός τίτλος: Ένας Άγγλος κάου..μπόι στη Νέα Υόρκη. Ο πρωτότυπος: Stars and Bars! Η ευχή πως κατεβαίνοντας τη στοίβα θα συναντούσα κάποιο βιβλίο του Τομ Ρόμπινς ( ένας ακόμα λόγος που αγαπάμε τις συγκεκριμένες εκδόσεις είναι πως πρώτες γνώρισαν τον Αμερικανό στο ελληνικό κοινό) δεν πραγματοποιήθηκε αλλά δεν πειράζει.

  - Χαβιέρ Μαρίας. Τρία έργα του υπέροχου αυτού συγγραφέα από τις εκδόσεις Σέλας με αποκορύφωμα το πρώτο μέρος της τριλογίας (η οποία κατά τα φαινόμενα θα μείνει ανολοκλήρωτη στα ελληνικά μέχρι νεωτέρας) Το πρόσωπό σου αύριο: Πυρετός και Λόγχη. Επίσης το μυθιστόρημα Αύριο στη μάχη να με σκεφτείς καθώς και η συλλογή διηγημάτων Όταν ήμουν θνητός. Highly recommended!

  - Γκόμπροβιτς, η Πορνογραφία. Σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη. Συγγραφέας που αποτελεί κοινό τόπο στις προτάσεις αρκετών φίλων. Εκδόσεις Ηριδανός.

  - Βιρτζίνια Γουλφ σε μετάφραση Άρη Μπερλή. Στο Φάρο και Κύματα. Στο παζάρι να μη σκέφτεστε πως τα βιβλία που είναι εκεί απέτυχαν. Οι μεταφράσεις του Μπερλή στη Γουλφ αποτελούν σταθμό και δε θέλω να σκέφτομαι πως υπάρχει έστω και το ελάχιστο ενδεχόμενο πολτοποίησης.

  - Η σύμπραξη της Σιλβίνα Οκάμπο με τον Αντόλφο Μπιοϋ Κάσαρες. Όποιος αγαπά μισεί, εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Φίλοι και συνεργάτες του Μπόρχες. Οι τρεις τους συνήθιζαν να συνεργάζονται στενά και να υπογράφουν από κοινού διάφορα έργα. Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μάλλον τη μεγαλύτερη προσδοκία από το φετινό παζάρι.

  - Τα διηγήματα του Λώρενς Ντάρρελ, Προπάντων τα προσχήματα. Ελπίζω να αποτελέσουν σκαλοπάτι προς το Αλεξανδρινό Κουαρτέτο (το οποίο δεν έχω διαβάσει ακόμα...)

  - Τσάι στη Σαχάρα, Πωλ Μπόουλς. Είναι το τρίτο παζάρι κατά σειρά που το λιγουρεύομαι και ένιωσα πως ήρθε η στιγμή.

  - Ένα από τα μεγάλα αναγνωστικά απωθημένα μου είναι το μνημειώδες έργο του  Ρόμπερτ Μουζίλ, Άνθρωπος χωρίς ιδιότητες. Επειδή όμως ακόμα νιώθω πως δεν είναι η στιγμή να καταπιαστώ μαζί του αλλά επιθυμώντας ταυτόχρονα να έρθω σε επαφή με το συγγραφικό σύμπαν του Μουζίλ προμηθεύτηκα δύο τίτλους. Το Μαγεμένο Σπίτι. Η Γκρίτσα , εκδόσεις Ηριδανός σε μετάφραση Αλέξανδρου Ίσαρη και τα Κατάλοιπα ζωντανού συγγραφέα, εκδόσεις Αλεξάνδρεια.


Συμβουλή πρώτη: Αν έχετε τη δυνατότητα, επιλέξτε απόγευμα καθημερινής, μετά τις επτά επικρατεί ηρεμία που επιτρέπει το νωχελικό περπάτημα δίπλα από τις στοίβες με τα βιβλία.

Συμβουλή δεύτερη: Ιδιαίτερα στην κλασική λογοτεχνία να κινηθείτε με γνώμονα τη μετάφραση και τον εκδοτικό οίκο. Υπάρχουν διαμάντια αλλά και παγίδες στο παζάρι.

Ανάμεσα στους χιλιάδες τίτλους υπήρχαν και βιβλία τα οποία έχω διαβάσει κατά το παρελθόν, τα περισσότερα αγορασμένα στο παζάρι. Μερικοί τίτλοι που είδα φέτος και θα πρότεινα είναι οι εξής (οι τίτλοι οδηγούν στις σχετικές αναρτήσεις):

                                                      
 Σε γενικές γραμμές το παζάρι δεν έκρυβε εκπλήξεις, ήταν δύο όμορφες βόλτες ανάμεσα σε βιβλία. Τα προσεχώς αυξήθηκαν αρκετά αλλά δεν πειράζει. Αυτό που πειράζει είναι τα αυτοκόλλητα των τιμών με τα οποία δύσκολα ξεκολλάς...



18 σχόλια:

  1. αν και υποθέτω ότι είστε της λογοτεχνίας από δοκιμια/μελέτες/αναλύσεις είχε τίποτα;

    πχ εκδόσεις αλεξάνδρεια;

    ευχαριστώ

    bookburned

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά υπάρχουν βιβλία για όλα τα γούστα, και δοκίμια και μελέτες είχε αλλά εγώ είμαι της λογοτεχνίας κυρίως, όπως σωστά υποθέσατε, οπότε δε συγκράτησα λεπτομέρειες. Εκδόσεις Αλεξάνδρεια έχει πάντως. Μια βόλτα, αν έχετε τη δυνατότητα, θα σας ξεκαθαρίσει το τοπίο.

      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  2. Αυτό της Δημητρακάκη το έχασα που να πάρει η ευχή.

    Καλά διαβάσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα νεύρα μου! Η στραβωμάρα μου φταίει. Θα με κάνετε να ξαναπάω.Τελικά, όποτε με στρίμωχναν και προσπερνούσα, μου ξέφευγαν αξιόλογα βιβλία. Ο Μούζιλ εξαντλήθηκε, από ό τι έμαθα. Θυμάμαι που πέρισυ κεντρικό βιβλιοπωλείο τον είχε προσφορά. Άντε τώρα να τον ξαναβγάλουν. Μπερλής θεός. Διάβασα τη δουλειά του στον Γκάσμπυ δυο φορές.Εύχομαι καλοδιάβαστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα,χα! Η πολυκοσμία θα φταίει, η βόλτα θέλει ηρεμία για να αποδώσει.

      Διαγραφή
  4. Βάσανο οι ετικέτες όντως!

    Αυτά της Γουλφ και άλλα κλασσικών (Τζόις κλπ) απ΄τις εκδόσεις Ύψιλον τα γνώρισα κι εγώ από παλιότερα παζάρια. Του Παβέζε πέρσι όπως και το "Η παραλία".Το Φαρενάιτ 451 στο παζάρι του Οκτωβρίου.

    Τον Χαβιέ Μαρίας δεν τον πρόσεξα. Του Μιούζιλ το σκέφτηκα κι εγώ αλλά δίστασα. Με βάζετε σε πειρασμό κι έχω ήδη παραγγείλει μερικά με αφορμή το ποστ για τη Χούβστεντ. :)

    Όσο για το Αλεξανδρινό Κουαρτέτο, μου δάνεισε φίλη τον α΄τόμο . Μετά από λίγες μέρες το ξεκίνησα . Δεν προχώρησα πέρα από μερικές σελίδες στον πρώτο τόμο. Δεν μου κράτησε το ενδιαφερον. Ίσως να ΄φταιγε κι η χρονική συγκυρία. Δε σκοπεύω να το αποπειραθώ ξανά σύντομα. Είναι πολλά τα αδιάβαστα (ευτυχώς) !


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διφορούμενα όσα έχω ακούσει για το Αλεξανδρινό Κουαρτέτο, ελπίζω τα διηγήματα να με βοηθήσουν να σχηματίσω προσωπική άποψη για το συγγραφέα...
      Ο Μαρίας ήταν στις εκδόσεις Σέλας στο δεξί χέρι στη μέση περίπου της μεγάλης πλευράς με πρόσωπο προς το δημαρχείο! (λέω εγώ τώρα..!!)

      Είναι πολλά τα αδιάβαστα και απαιτείται κάποια πειθαρχία!

      Διαγραφή
  5. Μετράω 18 τίτλους αν δεν κάνω λάθος; Μπράβο ρε παιδιά, έτσι, να γεμίσουν οι τοίχοι βιβλία και τα μυαλά λέξεις!
    Καλοδιάβαστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "όποιος δεν έχει να φάει αγοράζει βιβλία"... ούτε καν διαβάζει ρε γαμώτο, αγοράζει... Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μη μασάς, το διάβασμα σε κάνει φυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ είμαι που χάρισα τον α τόμο στη Σταυρούλα...

    Όταν διαβάσεις το Αλεξανδρινό Κουαρτέτο, σου συστήνω να επιλέξεις της τετράτομη έκδοση των εκδόσεων Γρηγόρη, σε μετάφραση Αιμίλιου Χουρμούζιου.
    Για μένα είναι η απάντηση στην ερώτηση ποιό βιβλίο θα παίρνατε μαζί σας σ'ένα ερημονήσι, ή τι θα διαβάζατε ξανά και ξανά, αν δεν υπήρχαν άλλα βιβλία. Με τις Ακυβέρνητες Πολιτείας από κοντά.

    Φέτος από το παζάρι πήρα εκδόσεις Χατζηνικολή: τα Άγρια Άλογα, το Μωβ Ταξί και το Σελίδες από την Ελλάδα, του Μισέλ Ντεόν, και το Ένας Ξένος στην Πλατεία, των Άρθους και Σύλβια Κόεστλερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σημείωσα την υπόδειξη σχετικά με το Αλεξανδρινό Κουαρτέτο. Η αλήθεια είναι πως με ιντρίγκαρες αρκετά!
    Ενδιαφέρουσες οι αγορές σου, βασίστηκες άραγε στο ένστικτο ή ήταν προαποφασισμένα αναγνώσματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για το Αλεξανδρινό κουαρτέρο έχω να προσθέσω δύο σχόλια:
    Οι λέξεις που χρησιμοποιεί ο Χουρμούζιος, η μετάφρασή του, είναι αυτό που εγώ λέω λογοτεχνία. Είναι σαν να διαβάζεις Σεφέρη, σαν να διαβάζεις πρωτότυπο και όχι μετάφραση, απολαμβάνεις τη γλώσσα επίσης όσο και το νόημα του βιβλίου.
    Επίσης, γοητευμένη από το υπέροχο εξώφυλλο της πρόσφατης μονότομης έκδοσης (και νέας μετάφρασης) του βιβλίου, προβληματίστηκα σχετικά με το αν θα το αγόραζα (και διάβαζα) ξανά. Έκανα ένα τεστ: βρήκα κάπου στο διαδύκτυο μια παράγραφο της νέας μετάφρασης και την συνέκρινα με αυτή των εκδόσεων Γρηγόρη και με αυτήν του πρωτοτύπου κειμένου (το οποίο έχω αλλά δεν έχω διαβάσει-ακόμα!). Το αποτέλεσμα: ενώ τα δύο τελευταία ταυτίζονταν νοηματικά, η νέα μετάφραση έδινε ακριβώς το ανάποδο νόημα :(

    Αγόρασα τα Γράμματα του Νίκου Καχτίτση στον Γιώργη Παυλόπουλο (δεν το ανέφερα παραπάνω, 7 ευρώ, βλ βιβλιονετ) διότι μου αρέσουν οι αλληλογραφίες και οι βιογραφίες. Για τον ίδιο λόγο και το Ένας Ξένος στην Πλατεία: δεν ήξερα τους Κόεστλερ αλλά οι εκδόσεις Χατζηνικολή είναι εγγύηση για μένα (βλ. όλα τα βιβλία του Μπρους Τσάτουιν). Και ήταν θαυμάσια αυτή η γνωριμία με τον Κόεστλερ-θα ψάξω να διαβάσω και έργα του.

    Είχα διαβάσει όταν ήμουν μικρή τα Άγρια Άλογα του Μισέλ Ντεόν και είχαν αφήσει μέσα μου την ατμόσφαιρά τους. Έκτοτε, ότι είχε να κάνει με κατασκόπους και κοσμοπολίτικη ζωή, με γοητεύει. Καθώς ήθελα να το ξαναδιαβάσω (και από εκτίμηση για τις εκδόσεις, όπως είπαμε παραπάνω) το αγόρασα. Μαζί και το Μωβ Ταξί, και επίσης λόγω του εξωφύλλου του, με την προοπτική να βρω και να δω την ομώνυμη ταινία. Και το Σελίδες από την Ελλάδα γιατί με ιντριγκάρει αυό το είδος ανθρώπων (Μρους Τσάτουιν, Πάτρικ Λη Φέρμορ, Βέρνερ Χέρζογκ, Χένρυ Μίλλερ, Λώρενς Ντάρρελ) που ψάχνουν τον εαυτό τους ταξιδεύοντας.

    Αυτό το σχόλιο τραβάει πολύ, ίσως θα έπρεπε να είναι μειλ. Αλλά συνεχίζω.

    Σε παλαιότερα παζάρια έχω πάρει την σειρά (5 βιβλία) με τις ιστορίες της αδελφής Φιντέλμα του Peter Tremayne, τυχαία, διότι μου άρεσε το εξώφυλλο και το είδος της υπόθεσης: ιστορικό αστυνομικό και ηρωίδα γυναίκα Μοναχή! Και αποδείχθηκαν θησαυρός, ιστορικός κυρίως, τα συστήνω ανεπιφύλακτα.
    Επίσης έχω αγοράσει (πάλι λόγω του υπέροχου εξωφύλλου) τους 3 τόμους της τριλογιας Δίσκος από νεφρίτη του Ζοζέ Φρες (βλ.βιβλιονετ), πάλι των εκδόσεων Χατζηνικολή. Αυτά δεν θα μπορούσα να τα συστήσω διότι είναι ένα παραμύθι κινέζικο που γοητεύει εμένα αλλά δεν ξέρω αν θα αρέσει σε οποιονδήποτε.

    Επίσης στο παζάρι βρήκα τον (υπέροχο) Παραγιό του Ρόμπερτ Βάλσερ.

    Χίλια συγνώμη για το τεράστιο σχόλιο.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Διαφωτιστικό το σχόλιο σας, μην απολογείστε παρακαλώ για την έκταση!
    Θα σταθώ στο ύψος της απόφασής μου να μην επιστρέψω στο φετινό παζάρι γιατί η στοίβα με τα αδιάβαστα έχει μεγαλώσει επικίνδυνα!
    Ο Παραγιός του Βάλζερ ήταν περσινό λάφυρο για μένα, μία από τις αναφορές των γερμανόφωνων Ελβετών που τόσο αγαπώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για τον Βάλζερ έριξα μια ματιά σήμερα δεν βρήκα κάτι.Ακόμη κοίταξα στις εκδ.Θεμέλιο για την αδελφή Φιντέλμα του Tremayne , επίσης δεν υπήρχε κάτι.Βρήκα όμως τον Χαβιέρ Μαρίας.Eυχαριστούμε για τις προτάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τον Βάλζερ μου είπαν και άλλοι πως εξαντλήθηκε από την έκθεση προς το τέλος. (υπάρχει βέβαια σε προσφορά σε κεντρικό βιβλιοπωλείο)
      Περιμένω εντυπώσεις για τον Μαρίας!
      Καλοδιάβαστα!

      Διαγραφή