Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

If ....(1968)




Δεν θυμάμαι πόσο καιρό είχα να δω ταινία, είναι τέτοια η σχέση μου με το σινεμά, περνάμε κάποιες περιόδους μαζί και κάποιες χώρια. Η πρό(σ)κληση όμως για θερινό σινεμά, δεύτερη προβολή, μέρα καθημερινή, είναι μεγάλη. Επίσης συχνά ποντάρω σε ταινίες παλιές, που θεωρούνται κλασικές.

Δεν μπορώ να πω ότι το If.... με ενθουσίασε, είχε το ενδιαφέρον του βέβαια, είχε το άρωμα από μια εποχή παλιά. Μια παρέα εσώκλειστων νέων σε κολλέγιο αρρένων, λίγο πριν αποφοιτήσουν, συγκροτούν τον σκληρό πυρήνα του σχολείου, έχουν την ανάγκη να ονειρευτούν, να μεθύσουν, να ταξιδέψουν, να αλητέψουν, αλλά τα όρια τα σχολικά είναι περιορισμένα.

Σαν μια συνύπαρξη της Λέσχης των χαμένων ποιητών και του Full metal jacket σε σκηνοθεσία Λουίς Μπουνιουέλ, το If....μου ικανοποιήσε την βασική ανάγκη του να δεις κάτι ξεχωριστό, ειδικά σε ένα τόσο όμορφο περιβάλλον όπως το σινεμά στην ταράτσα της ταινιοθήκης στην Ιερά Οδό, αλλά ως εκεί.

Αν κάποιος είναι λάτρης του βρετανικού σινεμά, νομίζω πως πρέπει να δει την συγκεκριμένη ταινία.
Επίσης είναι εύκολο να καταλάβεις γιατί ο Κιούμπρικ επέλεξε τον Μάλκομ Μακντάουελ για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο υπέροχα σκληρό και σοκαριστικό Κουρδιστό πορτοκάλι.

Εδώ το λινκ από το IMDB.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου