Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Αγροίκοι - Τσέζαρε Παβέζε

Ο Μπέρτο και ο Ταλίνο Βινβέρα γνωρίστηκαν στην φυλακή. Ο Μπέρτο, άλτερ έγκο του συγγραφέα, είναι μηχανουργός από το Τορίνο. Ο Ταλίνο (υποκοριστικό, κάτι σαν μικρός Ιταλός) προέρχεται από μια πατριαρχική αγροτική οικογένεια. Μετά την ταυτόχρονη αποφυλάκισή τους ο Ταλίνο προτρέπει τον Μπέρτο να τον ακολουθήσει στο χωριό, που εν όψει του θερισμού θα έχει δουλειά για εκείνον.
Στις τρεις μέρες που διαρκεί η παραμονή του στην ιταλική ύπαιθρο, ο αφηγητής θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για έναν διαφορετικό κόσμο από αυτόν που γνώριζε.

Πρόκειται ίσως για το πιο σκληρό μυθιστόρημα του Παβέζε, γραμμένο το 1939, λίγο πριν την έναρξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Σκοπός του δεν είναι απλώς να παρουσιάσει την ιταλική ύπαιθρο και να καταδικάσει τα εγκλήματα που λαμβάνουν χώρα, αλλά να ασκήσει κριτική στην καθημερινή πολιτική πραγματικότητα του φασισμού. Σε όλο το κείμενο δεν αναφέρεται ούτε μια φορά η λέξη φασισμός, όλα καλύπτονται από ένα βουκολικό πέπλο.

Διαβάζοντάς το συνειδητοποίησα το πόσο επίκαιρο μπορεί να είναι ένα μυθιστόρημα γραμμένο εξήντα χρόνια πριν. Είναι ένα από τα γνωρίσματα της λογοτεχνίας να παραμένει πάντα επίκαιρη, με τις απαραίτητες αναγωγές, στο σήμερα.

Ο Τσέζαρε Παβέζε είναι ένας από τους αγαπημένους μου Ιταλούς συγγραφείς, η Παραλία και το Φεγγάρι και οι φωτιές είναι από τα πιο όμορφα βιβλία που έχω διαβάσει.

Γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1908 στο Σαν Στέφανο Μπέλμπο. Κατά την διάρκεια της ζωής του ανέπτυξε αντιφασιστική δράση, εξαιτίας της οποίας φυλακίστηκε για να του απονεμηθεί χάρη αργότερα. Εκτός από συγγραφέας υπήρξε και μεταφραστής όντας αυτοδίδακτος γνώστης της αγγλικής. Αυτοκτόνησε το 1950 σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Τορίνο.

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια.
(Πολύ καλή) Μετάφραση Γιώργος Κεντρωτής.

2 σχόλια:

  1. Δεν έχω διαβάσει καθόλου Παβέζε. Ποιό θα μου πρότεινες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι το "Στην παραλία" είναι το ιδανικό για να σε εισάγει στον κόσμο του Τσέζαρε.
    Ελπίζω να σου αρέσει και να μου πεις την γνώμη σου όταν με το καλό το διαβάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή