Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Το ραδιόφωνο περπατά ξανά

Αφορμή για τη συγκεκριμένη ανάρτηση αποτέλεσε η εξής σκέψη : " Μπορεί να έχω τη δυνατότητα να επιλέξω ο ίδιος τη μουσική που επιθυμώ να ακούσω, όμως η έκπληξη του επόμενου κομματιού είναι πάντα πιο ωραία!" Ας μιλήσουμε για ραδιόφωνο λοιπόν!

Δεν ήταν μόνο η τηλεόραση υπεύθυνη για την παρακμή του ραδιοφώνου όσο και αν μερικοί επιμένουν, ακόμα και σήμερα, να εθελοτυφλούν. Το ραδιόφωνο στηρίχτηκε στο μεράκι και το ταλέντο των παραγωγών. Όταν εκείνοι άρχισαν σιγά σιγά να μπαίνουν στο περιθώριο και τη θέση τους πήραν οι "ωραίες και βαθιές" φωνές κάπου στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, το ραδιόφωνο έχασε σχεδόν από τη μια μέρα στην άλλη τη μαγεία του. Ραδιοφωνικοί σταθμοί του ενός ατόμου, της ασταμάτητης μουσικής κονσέρβας με διάλειμμα για διαφημίσεις. Οι πολιτικοί και οι αθλητικοί ακολούθησαν κατά πόδας την τύχη της τηλεόρασης και των εφημερίδων.

Υπάρχουν εξαιρέσεις, ευτυχώς δηλαδή, γιατί αλλιώς, για εμάς που το cd player του αυτοκινήτου έχει από καιρό χαλάσει, η μαρτυρική συχνά διαδρομή μέσα στην πόλη (γιατί στην εθνική δεν υπάρχει ελπίδα)με το αυτοκίνητο θα ήταν εφιαλτική. Δεν αρκεί όμως αυτό. Το ραδιόφωνο για κάποιους από εμάς δεν είναι απλώς ένα μουσικό χαλί στο βάθος, αλλά μια συντροφιά, μια πηγή για γνώση και ενημέρωση, δεν είναι συνοδευτικό κάποιας άλλης ασχολίας αλλά κυρίαρχη ασχολία.

Όμως τώρα τελευταία μια ελπίδα αχνοφέγγει στο βάθος του τούνελ. Το διαδίκτυο έδωσε την ευκαιρία σε δεκάδες ιντερνετικούς ραδιοσταθμούς να κάνουν την εμφάνισή τους. Όπως σχεδόν πάντα συμβαίνει στις αρχές, όλα έχουν μια επίστρωση ρομαντισμού. Μεράκι και καλό ψώνιο. Άνθρωποι που δεν είναι επαγγελματίες του χώρου (πόσοι άλλωστε από τους μεγάλους του παρελθόντος ξεκίνησαν με πτυχία και περγαμηνές;) έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, να σταθούν πίσω από το μικρόφωνο και να νιώσουν αυτή τη διάδραση με τους ακροατές. Είπαμε το ραδιόφωνο ξεχωρίζει γι' αυτή του τη μαγεία.

Προφανώς και δεν είναι όλες οι εκπομπές υπέροχες και μοναδικές, προφανώς και χρειάζεται να ψάξεις και να αναζητήσεις ανάλογα με τα προσωπικά σου γούστα. Για όσους ψηφιακούς σταθμούς έχω άποψη μπορώ να πω πως μου αρέσει η ελευθερία που δίνουν στον κάθε παραγωγό ακόμα και αν αυτό οφείλεται στο γεγονός πως συνήθως πρόκειται για χόμπι και όχι για αμοιβόμενη εργασία.

Είναι ωραίο που επιστρέφει αυτή η χαμένη πολυφωνία, είναι ωραίο που υπάρχουν εκπομπές με τη σφραγίδα του παραγωγού, είναι ωραίο που κάποιος υπογράφει τα λόγια και τις μουσικές επιλογές. Και δεν είναι μόνο η πολιτισμική διάσταση του μέσου, είναι και η ενημερωτική την οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Το βασικό πρόβλημα για την περαιτέρω διάδοση του ιντερνετικού ραδιοφώνου είναι η εξάρτηση από το ίδιο το ίντερνετ. Σιγά σιγά βέβαια αυτό θα περιέλθει με τη σειρά του στο χρονοντούλαπο παρέα με άλλα τεχνολογικά προβλήματα του παρελθόντος.

Στις λίγες αξιόλογες προτάσεις των ραδιοσυχνοτήτων έρχονται να προστεθούν ακόμα μερικές διαδικτυακές. Stay tuned λοιπόν, γιατί το ραδιόφωνο δεν είναι μόνο διασκέδαση, είναι και ψυχαγωγία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου